de Kledingbank in Rotterdam
Het thema van de Fairtradeweek van 4 tot en met 12 mei is textiel en daarom ging Rotterdam fairtrade op bezoek bij de kledingbank in Rotterdam waar werk wordt gemaakt van duurzaamheid en eerlijke kansen.
Het gesprek vindt plaats in ‘Past Too’, de vintagewinkel van de St. Kledingbank Rotterdam aan de Westzeedijk. Naast Marie Louise zijn een paar vrijwilligers en cursisten van de naailes aanwezig. In Rotterdam is er ook op Zuid een vestiging ‘Past op Zuid’.
De winkel is klein, maar ziet er kleurrijk en goed verzorgd uit. Kleding, schoenen, sieraden en accessoires zijn aantrekkelijk uitgestald.
De kledingbank zit al sinds 2006 aan de Oostkousdijk. Sinds 2022 is er ook een vestiging op Zuid aan de Strevelsweg. Dit zijn twee plaatsen waar mensen 2 maal per jaar een kledingpakket kunnen uitzoeken. Volwassenen en kinderen kunnen zelf per keer 14 stuks kleding uitzoeken. Alleen voor baby’s worden pakketten samengesteld.
In de winkel aan de Westzeedijk wordt o.a. kleding verkocht om de vaste lasten van de kledingbank te kunnen betalen. Het gaat vaak om aparte kleding die niet als basiskleding kan dienen. Maar ook kleding gemaakt van gedoneerde stukken die dan ge- en vermaakt worden tot nieuwe kledingstukken.
Toekomst
De kledingbank is druk bezig een derde plek te regelen om daar ook een kledingbank te openen. Hier wil men ook andere zaken aanbieden zoals bijvoorbeeld een kappersstoel. Dit is nog toekomstmuziek. Naast de twee winkels en de derde in oprichting zijn er twee grote loodsen voor opslag vlak bij deze winkel en is er ook op Zuid een grote opslagkelder.
Ook is men bezig om van gebruikte colberts die vrijwel niet gerecycled kunnen worden te hergebruiken door de mouwen te vervangen door leuke stoffen zodat ze er apart uitzien. Ook gebruikte overhemden die schoon genoeg zijn worden vermaakt tot grappige blouses of overhemden. Alleen worden die overhemden dan kleiner.
Doelen
Al met al een echte onderneming, alleen niet op winst maken gebaseerd. De doelstelling is: De kledingbank Rotterdam geeft goede gebruikte kleding en schoenen door aan mensen die het even moeilijk hebben.
Hoe komt men aan de kleding
De meeste kleding komt uit donaties van particulieren. Soms krijgt de kledingbank kleding gedoneerd van Retail bedrijven zoals kleding- en schoenenwinkels. Voor het inkopen van nieuw ondergoed heeft de kledingbank contacten met bedrijven waar tegen gunstige prijzen ingekocht wordt.
De relatie met Fairtrade
Wat is dan de relatie met Fairtrade, er komt immers niet direct iets van lokale producenten uit verre landen. Die relatie is er wel, immers de kledingbank recyclet op een bepaalde manier gebruikte kleding. Die kleding hoeft dan niet opnieuw gemaakt te worden. Het maken van kleding belast het milieu in de producerende landen. In die landen wordt zeker niet altijd tegen een fatsoenlijk loon gewerkt. En minstens zo belangrijk, die kleding beland niet op grote hopen in landen als Afrika en Zuid-Amerika. Daar wordt nog te veel ten koste van de lokale economie en milieu gebruikte kleding gedumpt. Er zijn inmiddels enkele landen die de import van tweedehandskleding willen beperken omdat dit ook nog eens de lokale economie verstoort.
Wensen
Een grote wens is dat bij het begin van de kleding in de maakindustrie, bij het ontwerp en design, al rekening gehouden wordt met recyclen van kleding. Nu is hier pas aandacht voor bij het einde van de lijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan colberts die uit verschillende materialen bestaan die zodanig aan elkaar vastgemaakt zijn dat het te ingewikkeld en te duur is om het in Nederland te hergebruiken. Wel kunnen stukken stof hergebruikt worden.
Samengevat zou je kunnen zeggen, kan er beter modulair ontworpen en gefabriceerd worden. Hierbij kun je denken aan de klederdracht die uit allemaal losse onderdelen zijn samengesteld die los vervangen en gevarieerd kunnen worden.
Wat heeft de kledingbank nu nodig
De grootste behoefte is kleding voor mannen in diverse maten en kinderkleding.
Comments
de Kledingbank in Rotterdam — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>