Uitreiking titelbord in 2012

Ruim 10 jaar geleden begon het verhaal van Fairtrade in Rotterdam.

De motie om te gaan voor erkenning van Rotterdam als Fairtrade gemeente werd door de gemeenteraad aangenomen.

Er werd, onder leiding van de gemeente die een projectleider beschikbaar stelde, een ‘brede’ werkgroep samengesteld met veel betrokken representanten van een groot aantal organisaties.

De werkgroep slaagde erin om voor Rotterdam aan de Fairtrade criteria te voldoen in 2012.

Aan het eind van dat jaar kreeg Rotterdam officieel de titel.

DE JAREN NA 2012

Na deze mijlpaal, die van alle kanten veel energie had gevergd, haakten de meeste organisaties om verschillende redenen af. Ook de projectleider (de contactpersoon tussen gemeente en werkgroep) stopte met zijn activiteiten. De werkgroep moest verder met een minimale bezetting.

Maar uiteraard laten wij het als Werkgroep Rotterdam Fairtrade daar niet bij zitten. Rotterdam is een échte Fairtrade Gemeente en moet daarom ook officieel die titel behouden!

Daar willen wij als Werkgroep ons voor inzetten en vragen we hierbij herbevestiging van de titel aan.

ONZE MIJLPALEN TOT NU TOE

Hoewel de werkgroep nog maar een beperkte omvang had, konden we door het werven van vrijwilligers een aantal mooie activiteiten realiseren.

Een greep uit de activiteiten in de afgelopen jaren. Verschillende keren werd een “ontbijt met wethouder” georganiseerd voor betrokken en beoogde nieuwe fairtrade participanten. Een gewaardeerde bijeenkomst waar ruimte was om elkaar te informeren over wat Fairtrade in Rotterdam is.
Daarnaast heeft de werkgroep, met behulp van onder andere studenten van de Erasmus Universiteit, hertelingen uitgevoerd van het aanbod aan fairtrade producten, bedrijven en organisaties. Dit laatste bleek telkenmale toch een te zware belasting voor zowel de werkgroep als studenten. De omvang van Rotterdam maakt dat het vrijwel ondoenlijk is om met incidentele vrijwilligers en een paar structurele krachten in kaart te brengen wat er door wie wordt aangeboden.

In december 2014 organiseerden we een inspirerende bijeenkomst in het Hilton hotel over “Successen en valkuilen in maatschappelijk verantwoord en fairtrade ondernemen. In mei 2015 hielden we een succesvolle publieksavond (Fairtrade Film- en debatavond ‘Dichtbij en ver weg’) in de Pauluskerk.

Op 12 september 2014 hebben we mens- en milieuvriendelijk winkelcentrum  de Groene Passage uitgeroepen tot het eerste Fairtrade Winkelcentrum van Nederland. Wethouder Pex Langenberg reikte het daarbij behorende bord uit.

Aan twee kerken in Rotterdam verleenden we het predicaat Fairtrade Kerk.

Tijdens verschillende Fairtrade weken had Rotterdam Fairtrade informatie- en verkoopstands in de gemeentelijke restaurants.

Ook deden we mee aan een aantal fairtrade en duurzame kookactiviteiten in verschillende wijken van Rotterdam.