Keti Koti
Fairtrade Rotterdam wil belangrijke organisaties en personen die Fairtrade een warm hard toedragen een podium geven om te vertellen waarom en op welke manier zij een bijdrage leveren aan een eerlijkere wereld. Fairtrade handel en dus Fairtrade inkopen en hier verkopen is daarbij het middel. Fairtrade staat voor eerlijk met elkaar omgaan en in die betekenis is de organisatie van Keti Koti een verwante organisatie.
Wij spraken deze keer met Carlos Gonçalves van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst die samen met Keti Koti Connect en Kabra Neti de herdenking en de viering van Keti Koti organiseren.
Keti Koti betekent letterlijk: de ketens verbreken. Keti Koti is een naam die in de volksmond is ontstaan en is afkomstig uit het Surinaamse Sranantongo. De officiële naam is de Dag der Vrijheden. Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij formeel werd afgeschaft. De feitelijke afschaffing is 150 jaar geleden, 10 jaar nadat het staatstoezicht ophield te bestaan. Officieel is er geen slavernij meer op deze wereld. Onderzoek heeft uitgewezen dat wereldwijd er nog nooit zo’n groot aantal moderne slaven zijn. En dat aan uitbuiting en onderdrukking nog lang geen einde is gekomen.
Op 1 juli 1963 werd in Paramaribo het Kwakoe standbeeld onthuld. Een beeld van een weggelopen en weer gevangengenomen slaaf die naar vrijheid verlangt. In Amsterdam staat sinds 2009 het Nationaal monument slavernijverleden en in Rotterdam staat sinds 2013 aan de kade van de Loydpier het Rotterdamse slavernijmonument. De kade vanwaar de schepen bedoeld voor de driehoekshandel (en dus slaven) vertrokken. Eerst naar Angola met goederen en met slaven dan naar de plantages en terug naar Nederland met suiker en andere landbouwproducten. Na het verlies van Angola aan Portugal werd de laatste 100 jaar de slavenhandel voortgezet via onder andere het Nederlanders fort Emina in Ghana.
Het vieren van Keti Koti betekent in Rotterdam dat op 30 juni de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en op 1 juli de vrijheid wordt gevierd. De status is in Rotterdam dezelfde als de 4 en 5 mei dagen. Dit tweedaagse evenement wordt in steeds meer steden in Nederland overgenomen. De hele maand juli is in Rotterdam Keti Koti maand met diverse activiteiten, zoals lezingen en rondleidingen.
Op 1 juli is er in het Wijkpark Oude Westen/West Kruiskade en (nieuw dit jaar) op het Schouwburgplein de viering van de afschaffing van de slavernij. Op het Schouwburgplein is het vooral een muziekfestival, het Westerpark is traditioneel een viering met veel eten en muziek.
Voor de toekomst wil de organisatie samen met de partners en de gemeente dat de lange schaduwen van de slavernij ingeperkt worden. Immers tot op de dag van vandaag zijn de effecten ervan te zien en te merken in beeldvorming over en discriminatie van donkere mensen. Donkere Rotterdammers ondervinden de negatieve gevolgen in hun professionele loopbaan, het onderwijs, bij het vinden van een woning, et cetera. Klachten over discriminatie in Rotterdam gaan in ruim vijftig procent van de gevallen over uiterlijk en etniciteit.
Door samen te herdenken en vieren kunnen Rotterdammers in contact komen met deze kant van de geschiedenis van hun stad. Dit schept mogelijkheden voor meer bewustzijn over de betekenis en impact van het koloniaal en slavernijverleden en zorgt daarmee voor verbinding. Voor jongeren en ouderen is dit belangrijk, zij zijn allemaal onderdeel van de stad van morgen: een inclusieve stad.
Meer info: het boek Hoe duur was de suiker van Cynthia Mcleod, lezingen van de samenwerkende partners, en cursussen via een mail naar info@gvgtrotterdam.nl.
Comments
Keti Koti — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>